DIXI

Bakgrund/Ändamål:

Slovenský Kopov är en mycket gammal ras som anses vara den slovakiska nationalrasen. Den är en jakthund som är vars arbetssätt lämpar sig väl för vildsvinsjakt, och den är även en mycket god spårhund. Dess ursprung är hundar bland annat från Ungern och Balkanländerna, och den anses vara besläktad med följande raser: Ogar Polski (polsk har-, räv- och vildsvinshund), Balkanski Gonic (jugoslavisk vildsvinshund), Erdelyi Kopo (ungersk storviltshund) och Czechy Fousek (tjeckisk stående hund liknande Vorsteh). Rasens utveckling började när tjeckoslovakiska jägare sökte en tålig hund som skulle kunna utföra tufft arbete i besvärlig och bergig terräng. Man avlade på bergshundar med anlag för jakt på storvilt och speciellt vildsvin. Rasen fick sitt formella erkännande först efter andra världskriget, och 1963 sattes rasstandarden. Slovenský Kopov är den mest spridda jakthunden i hemlandet, men den är mer sällsynt utanför Slovakiens gränser.

Beteende/Karaktär: Rasen anses temperamentsfull, modig, arbetsvillig, uthållig och ganska hårdför. Hunden är mycket social, lättlärd, lojal och tillgiven och fungerar därför bra även i en familj. Unga individer kan vara hetsiga, egensinniga och fräcka, särskilt hannarna, och behöver därför en erfaren ägare med fast hand. Den vuxna hunden kännetecknas av välutvecklade och skarpa sinnen, gott väderkorn och hög tålighet. Slovenský Kopov anses vara en ras med goda anlag för eftersök tack vare det skarpa luktsinnet och det noggranna arbetssättet vid spårning.

Huvud:

Lätt välvd skalle, markerade ögonbryn och svagt markerad nackknöl. Tydligt men ganska plant stop, parallella linjer mellan nosrygg och skalle. Plan nosrygg, ganska smalt nosparti och svart nosspegel. Torra läppar med läppficka.

Ögon
Ganska djupt liggande mörka ögon med ett livligt och modigt uttryck. Mandelformade ögonöppningar med mörka ögonkanter.

Öron: 
Medellånga öron ansatta något över ögonlinjen och vilande mot kinden.

Bett
Välutvecklat bett med komplett antal tänder. Bettform anges inte.

Hals
Ganska kort, kraftig, muskulös och torr hals.

Kropp:

Djup och lång bröstkorg med väl välvda revben. Medellång och plan rygg, brett och muskulöst ländparti, något sluttande kors och måttligt uppdragen buklinje.

Extremiteter:

Normala vinklar i fram- och bakställ. God benstomme och välutvecklad muskulatur i ben och lår. Tassar: Ovala, välvda och mörka tassar med spänstiga trampdynor.

Svans
Något lågt ansatt under rygglinjen, nående ner till hasspetsen. Bäres hängande i vila, i rörelse bäres svansen högre och sabelformad.

Päls: 
Ganska hård och tätt åtliggande päls, 2 - 5 centimeter lång med tät underull.

Färg: 
Svart med bruna till mahognyfärgade tecken.

Storlek/Vikt
Slovenský Kopov är en knappt medelstor rektangulär hund med ganska lätt kropp.

Mankhöjd:
Hanhund 45 - 50 centimeter
Tik 40 - 45 centimeter.

Vikten är mellan 15 - 20 kilo.